Uutiset.

Seta on pettynyt, että lakivaliokunta ei kannata Rikkomaton-kansalaisaloitetta lainsäädäntötoimiin ryhtymiseksi eheyttämistoiminnan kieltämiseksi

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestö Seta vaatii, että eheyttämistoiminnan kielto säädetään Suomessa viipymättä. Pohjoismaista Norja ja Islanti ovat kieltäneet lainsäädännössä toiminnan, joka tähtää sukupuoli-identiteetin tai seksuaalisen suuntautumisen muuttamiseen cis-heteroksi. Eheyttämistoiminta loukkaa ihmisoikeuksia ja sitä pidetään epäeettisenä ja terveydelle vaarallisena.

 Euroopan unionin perusoikeusviraston tuoreimman LHBTIQ-kyselytutkimuksen mukaan Suomessa 30 % sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvista ihmisistä kertoi olleensa eheyttämistoimien kohteena.

 ”Lähes joka kolmas sateenkaari-ihminen on kohdannut identiteettiinsä kohdistuvaa painostamista tai manipulointia. Luku on merkittävä. Toiminta on kiellettävä pian sateenkaari-ihmisten, erityisesti lasten ja nuorten suojelemiseksi painostukselta”, sanoo Setan puheenjohtaja Pekka Rantala.

 Toimintaa tapahtuu muun muassa terveydenhuollon ja uskonnollisten yhteisöjen piirissä. Se voi pitää sisällään rukoilua ja demonien manaamista, niin sanottua ”konversioterapiaa”, sairaaksi ja syntiseksi leimaamista tai pakkoavioliittoja. Osa eheyttämistoiminnan muodoista täyttää kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun määritelmän. Kiellon säätämistä puoltavat Euroopan ihmisoikeusvaltuutettu ja rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komitea sekä YK:n itsenäinen sateenkaariasioiden asiantuntija.

 Kansalaisaloite eheyttämistoiminnan kieltämiseksi on ollut käsittelyssä lakivaliokunnassa. Esitys aloitteen hyväksymisen puolesta hävisi äänin 6-9. Valiokunnan tuleva mietintö, josta eduskunta äänestää, ei sisällä lain valmistelua. Seta katsoo, että eduskunnan tulisi hyväksyä kansalaisaloite ja siten velvoittaa hallitus valmistelemaan eheyttämistoiminnan kieltävä laki.

 Seta vaatii, että Suomessa puututaan kaikkeen eheyttämistoimintaan ja luodaan kattava kielto, kuten Norjassa ja Islannissa. Kieltoa ei saa rajoittaa esimerkiksi vain järjestäytyneeseen toimintaan, sillä valtaosaan toiminnasta ei voisi silloin puuttua. Eheyttämiskiellon säätäneissä maissa on jo esimerkkejä siitä, miten kielto voidaan toteuttaa.

 ”Tarve eheyttämistoiminnan laintasoiselle kiellolle on selvä. Tietoa toiminnan laajuudesta, haitallisuudesta ja suhteesta ihmisoikeuksien toteutumiseen on jo riittävästi. Lisäksi Islannin ja Norjan laeista ja niistä käydyistä keskusteluista löytyvät vastaukset useimpiin lainsäätäjiä mahdollisesti mietityttäviin kysymyksiin”, painottaa Rantala.

 ”Kyse on kansalaisaloitteesta, jonka puolesta myös hallituksessa olevat puolueet voisivat äänestää, mikäli ne kannattavat aloitteen tavoitetta. Sateenkaari-ihmisten oikeuksien puolustamiseen ei riitä pelkät juhlapuheet, vaan tarvitaan konkreettisia toimia, kuten kattava eheyttämistoiminnan kielto”, huomauttaa Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

 Jokaisella sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvalla on oikeus elää avoimesti omana itsenään ilman painostusta muuttumaan tai salaamaan ja tukahduttamaan identiteettinsä. Suomen on taattava tämä oikeus säätämällä eheyttämistoiminnan kielto.

 

Lisätietoa:

 

puheenjohtaja Pekka Rantala, pekka.rantala@seta.fi, +358 50 329 9891

pääsihteeri Kerttu Tarjamo, paasihteeri@seta.fi, +358 50 309 8108

 Setan selvitys, linjaukset eheyttämistoiminnan kiellolle sekä lisätietoa aiheesta:

https://seta.fi/ihmisoikeudet/poliittiset-painopistealueet-2019-2022/eheytystoiminta/

 

 

SHelsinki 24-30.06 2024

Puheenjohtajan kertomaan omasta ohjelmastaan Helsinki Pride 2024

Vuoden Helsinki Pride on sujunut kiireisesti ja paljon erillaisia tapahtumia niin Sateenkaariseniorien toteuttamina ja muiden tapahtumissa poiketen on ollut pitkin viikkoa ohjelmassa. 

Maanantaina Helsinki Priden avajaisissa oli monia puhujia ja yleisö tuvan täydeltä Hotelli HoBo tiloissa. Oli kiva tavata tuttuja  ja seurailla ohjelmaa. 

Maanantaina Kampissa   tarinan lukijat saivat Kirjoittaja ryhmän kirjoitukset jakoon 8 kirjoitusta keväältä oli luettavana  ja valittavana lukuun.

Hopeatiellä kokoontui Hiljainen lukupiiri runsaan osanottajien voimin.

 Tiistaina  liikuntaa ja kukkien sidontaa Rescue kukkasista sekä muuta toiminnallista ohjelmaa oli tarjolla Kampissa. sekä Kinaporissa .

Tiistaina käytiin myös Vanhan Polin tiloissa suunnittelemassa tulevan perjantain Studio 302 iltaa. Päätettiin että ennakko lippujen myynti päättyy  torstaina klo 22.00 ja perjantaina lippuja saa erihintaan ovelta 15- 20 €  

 Paikalle on myyty jo tilattu yli 100 lippua ennakkoon. nyt kannattaa ostaa liput vielä tänään 10 € hintaan ennakkoon ennen klo 22.00

Keskiviikkonan Kampin ohjelmassa oli kirjoittajapiirin tekstien lukemista Kampin Olohuoneessa kahvien ja keskusteluin paikalla oli istumapaikat ja pöydät täynnä kuuntelijoita sateenkaarevista tarinoista Kampin Näytelmäryhmän lukemina

Keskiviikkopäivä oli Hopeatien Palvelutalon päivä keskusteluin "Sateenkaarevaa utopiaa" Keskustelussa puhuttiin ikäihmisten palveluista , Sateenkaarisertifikaatista ja palvelun tarpeista  ikääntymiseen sateenkaarisenioreiden näkökulmasta. ja ryhmäkokoontumiset parin ryhmän voimin.. Vanhat Homot  ja Hopeatien sateenkaari ryhmät kokoontuivat näi8n Prideviikolla Pride tunnelmissa PohjoisHaagassa. 

Lisäksi olin Helsingin Kaupungintalolla mukana paneli keskustelussa ikääntymiseen liittyvistä tarpeista .

  Illalla  "Elämäni Biisissä" Katja Ståhl haastateltavana   Herculeksen  tiloissa Makkaratalossa oman Hiv iiin liittyvällä soitolla ja tarinalla siihen liittyen.

Torstaina päivän tapahtumat keskittyvät Kinaporiin. Elävä kirjasto Kurvissa aloitti Kinaporin päivän Eläviä kirjoja lainailtiin ja kuuneltiin tarinoita kirjojen kertomana. Pisimmät lainaukset kestivät jopa 1 ½ tuntia  ,paljon tietysti kiinnostavat kirjat kuluttavatkin aikaa .

 Iltapäivästä alkoi show osuus isossa juhlasalissa joka täyttyikin kuulijoista Kinaporin asukkaista sekä  sateenkaarisenioreista.

Out of Sync Drag Show oli The Take That poikabändin hitillä aloittaenheti mukaansa tempaava Drag King ryhmän tuodessa salin keskelle  shownsa. Katsojakommettaja seurailessa kiinnitti huomiooni kommetti kahden ystävätteren  keskusteluissa. " Hyvin nuo poja kyllä tanssi mutta ovat kyllä laihan ja nälkiintyneen näköisiä." "Nälkiintyneet pojat" vetivät seuraavaksi kotimaisen hittikimaran kaikkine upeine suomalaisten artistien huippu hiteistä 70-90 luvulta. 

Seuraavaksi esityspaikan täytti Taidetta Sateenkaarisenioreille  Gruishing ryhmän esitys Rakkauskirjeistä.

 Iltapäivän päätti " Laihojen poikien" vetämä toive  disko  tanssimisen toiveiden tahtiin . Ehtona oli vain se että jos esittää toiveen niin sitten pitää myös tanssia soiton mukana. Lavatanssien hitaista -Rokkiin oli musiikin tarjonta  lopuksi.  Kiitos monipuolisesta sekä ihanasta  torstaista.

Perjantai oli päivistä upein. Studio 302 avasi hetkeksi jälleen ovensa ja vaikka kutsua diskoon sai vai  vähä yli kuukauden oli paikalle saapunut runsaasti yli sata asiasta kiinnostunut bilettäjää. Toisen kerroksen juhlasali täyttyi iloisten ihmisten diskoilusta. Dj Börje  soittaessa 80 luvun kuummimpia biisejä.Hiki virtasi vaikka paikassa olikin hyvänlaatuinen ilmastointi . Village People Abba diskokunigattarien super hitit soivat illan alusta alkaen tanssijoille.

Etukäteen ostettut liput saivat käytettyä hien valuessa asusteiden sisällä ja Glitterit kimaltelivat. Tunnelma oli todella katossa.

paikalla olevilta saatiin kiitettävää palautetta onnistuneista juhlissa jossa kerrankin oli pääosissa seniorit. Viimeiset tansit liimasivat vaatteet kiinni ihoon ja ihan viimeiseen hitaaseen nojailuun päättyi ilta hieman ajasta . Diskoilu päättyi tälläkertaa mutta toivottavasti ensivuonna saadaan taas pidettyä ilta Vanhalla Polilla MobiliPay llä lippujen ostaminen oli sujuvaa.

Ilta päättyi Sivuraiteeseen yksille  Malminrinteellä.

Lauantai aamusta piti lähteä Senaatintorille valmistautumaan  Pride kulkueeseen Vesipulloja raahaten lähikaupasta torille koska oli odotettavissa todella kuuma iltapäivä aamupäivän sateen uhan väistäessä. Bike Taksit saapuivat komeine polkijoineen torille myös suurin osa niihin ilmoittautuneista.  Niinhän  aina on ettei kaikki pysty tulemaan vaikka olisi jo ilmoittautunut mukaan 

Bike Taksit olivat kameroiden kohteena kun kulkue lähti liikelle. Pitkin matkaa ne herättivät mielenkiinnon koska  mukana oli Todellisia senioreita  vuosikymmenten takaa.  Tällä kertaa ei heikkokuntoisuus ollut esteenä kulkueeseen osallistumiseen  vaan sähköavusteisilla pyörätaksella matkan teko sujui  sujuvasti ja lonkkia sekä jalkoja säästellen.

 

Sovin Bike Taksin kanssa että jos vain saadaan lupa ensivuonna myös osallistumiseen pyörä-takseilla niin ehdottomasti tilaamme ne mukaan..

Arviolta kulkueeseen osallistui jälleen 100 000 olihan ilmakin meidän puolella

Huomen aamusta taas kohti varkautta ja mahtavasti ihania muistoja vuoden 2024 Helsinki Pridestä muassaan.

 katselkaa kuvia tuosta alapuolella olevasta kalleriasta.

 

Sateenkaarisenioreiden oma lippu sai kasteensa julkisesti 05.08 2023 Leppävirta Pridessä ILOISESTI TUULESSA HULMUTEN. 

Lisäsimme omaa näkyvyyttämme harppauksi eteenpäin. Nyt olemme paikalla ollessamme helposti löydettävissä

UUTISIA 

Sateenkaariseniorit saivat toisen edustajan mukaan Jyväskylän Setan Edustajakokouksessa  hallitukseen. Tanja von Knorring valittiin kokouksessa kahdeksi vuodeksi Setan hallituksen varapuheenjohtajaksi. 

Lisäksi siellä palkittiin pitkäaikaisesta vapaaehtoistyöstä Sateenkaariseniorien Kuisma Savisalo ja Risto Hartikainen diploomilla ja Setan erityispinssillä.

On hienoa että yhdistyksellämme on ensivuonna  kaksi jäsentä Setan hallituksessa. Onnea Tanja 

Etä ryhmämme nimi  on parittoman viikon TORSTAISIN   

 SUPER SENNUT

           Sirkus Magenta

  Etä tapaamisessa oli mahtava lisätoimintaa. SIRKUS MAGENTA vieraili tapaamisessa tuoden siihen ihanan SIRKUS MAAILMAN meidät huomioiden tapaamiseen.

Olen varma että vierailu ei jää viimeiseksi. niin hauskaa ja mukavasti liikkuvaa oli toiminta. Loistavat vetäjät innostivat etäryhmän konkarit tekemään sirkusta tapaamiseen. Puolituntia sujui aivan todella vauhdikkaasti sirkuksessa ja palaute asiasta oli mahtavaa. Ensimmäistä kertaa liikuimme netin ääressä kukin omalla tavallaan innokkaasti . Nauru ja iloinen ilme oli kaikilla heti alusta alkaen osallisilla kasvoillaan ja sirkustemput onnistuivat hurmaten katsojat.


Kiitos mahtavasta SIRKUS MAAILMASTA Sirkus Magentalle..

Etä tapaamisiin tarvitsemme oman nimen . Siitä voit laittaa minulle ehdotuksia ja kerään ehdotuksista listan josta sitten äänestämme ..

nimeä.

Kuvat ovat kuvituskuvia Helsingin Taidehallin klovnit näyttelystä Ugo Rondinone

17.8. - 17.11.2019

Lauantaina 06.08 vietimme Varkaus Pridea Jossa olimme yhteistyössä muka  Sateenkaarisenioreina. Kulkue keräsi yllättävän paljon  väkeä mukaan Taulumäentorilta Hertunrantaan. Arviolta 70 osallistui kulkueeseen vaikka ukkosmyrsky riepottelikin rankkasateen muodossa kulkueeseen tulijoita.

Hertunrannassa pidettiin Piknik  tapahtuma Warkautelaiset ry järjesti  tapahtumaan juotavaa ja pientä syötävää ettei kenenkään tarvinut olla  nälkäisenä paikalla.

Uusia avauksia tehtiin yhteistyön kehittämiseksi jo ensivuoden Pride tapahtumaan..

Oli ihanaa olla osana  Pohjois Savon  VARKAUS PRIDEA

Suomen ensimmäiset sateenkaarisertifikaatit myönnettiin 2019 Helsingin Kampin ja Kinaporin palvelukeskuksille.

Lisäksi 2021 Sertifikaatin sai HELSINGIN SENIORI-INFO

Sateenkaarevan elämäkertakirjoittamisen kurssi JATKUU syksyllä 2023Ilmoittautuminen  ennakkoon alkaa 12.06 klo 10:00 alkaen

Kurssitunnus:

Hinta: Höst 19,00 €

Alennus: Ei alennusta

Opettaja: Airaksinen Heidi

Taitotaso: Taso 1

Väline: Muistiinpanovälineet, tietokoneen peruskäyttötaito, sähköpostiosoite.

Max. opiskelijamäärä: 12

Min. opiskelijamäärä: 10

Opetuskieli: suomi

Lisätiedot: Kurssi toteutetaan yhteistyössä Sateenkaariseniorit -yhdistyksen kanssa.
Opettaja lähettää opiskelijoille etäopetuslinkin viimeistään kolme päivää ennen kurssin alkua.

              ET- lehti 

                                       no 7 huhtikuu  2022 

Perhehoito, elämänmakuinen arki

Tukevan Tupa

Hei, lähestymme teitä nyt senioriasumisen tiimoilta. Haluamme saattaa myös sateenkaarisenioreiden tietoon, että täällä ollaan, jos kotona asuminen ei enää niin hyvin luonnistu tai vaikkapa yksinäisyys painaa.

Olemme Rajamäellä asuva naispari ja avasimme kotimme ovet ikäihmisille nelisen vuotta sitten. Kunnan toimeksiantosopimuksella toimiva perhekotimme tarjoaa lämminhenkistä ja tasavertaista, turvallista asumista ikääntyville naisille. Tarjoamme asiakkaillemme niin lyhyt- kuin pitkäaikaistakin asumista. Meillä on neljä paikkaa iäkkäämmille ja asumme siis itse saman katon alla, jakaen arjen ja juhlan heidän kanssaan

Omakotitalo luonnon helmassa, jonka pihapiirissä laiduntavat lampaat ja vuohet. Sisällä rapsuteltavia riittää myös, sillä talon kissat ja koirat nauttivat saamastaan huomiosta. Aidattu iso piha tarjoaa turvallista ulkoilua myös muistisairaalle. 

Koemme, että perhehoidossa jokainen asukas saa olla oma itsensä ja niin ikää arvostettu yhteisön jäsen. Jokainen on ansainnut arvokkaan vanhuuden ja aidosti virikkeellisen arjen

Perhekodin asukkaaksi voi hakeutua oman kunnan ikäihmisten palveluohjauksen kautta. Yleistä ikäihmisten perhehoidosta löytyy www.perhehoitoliitto.fi

Facebookissa meidän löytää nimellä Tukevan Tupa

Keväisin terveisin Mari ja Nina@tukevan tupa

tukevantupa@hotmail.com